Historien om Keno

Historien om Keno


Keno er et talspil, som er meget populært! Det er det fordi, det er sjovt og nemt at lære. Det kræver faktisk ikke meget mere end en god mavefornemmelse.  

Vil du også prøve Keno eller bare blive klogere på, hvad det er? Så lad os sammen hurtigt gennemgå, hvad Keno er for noget.

Sådan spiller du Keno

Keno er et tal spil, hvor tallene er opdelt i kasser eller bokse. Tallene går normalt fra 1 til 80. En spiller markerer så mange tal, som han eller hun ønsker op til det tilladte maksimum. Derfra ’afleverer’ man sine valg.

Der trækkes normalvis 20 vilkårlige tal (også fra 1-80), og man vinder gevinster ud fra, hvor mange af de tal der matcher dem, man selv markerede.

Hvor stammer Keno fra?

Keno er oprindeligt et kinesisk spil, og det er meget gammelt. Keno kan spores mindst 2000 år tilbage.
Det originale kinesiske navn for Keno er baige piao eller pai.-ko p’iao.
Fra omkring det 3. århundrede har baige piao eksisteret i det fleste kinesiske provinsbyer. Normalvis blev de arrangeret og afholdt af ’spillehuse’ med tilladelse fra den lokale guvernør, som i bytte fik en andel af profitten fra spillet.

De oprindelige tickets, eller plader, havde de første 80 tegn fra Qianziwen i stedet for numre. Det er fra klassisk kinesisk kultur, fra en ukendt forfatter, og indeholder præcis 1000 kinesiske tegn. Hver og et er unikt og meget velkendte blandt kinesere. Så meget at tegnene i nogle tilfælde kan erstatte tallene 1-1000.

Bingo og lottos forfædre

Baige Piao er i virkeligheden det originale bingo og lotto. Keno kom til USA i 1840’erne med de kinesiske immigranter. Spillet blev hurtigt populært, også blandt andre befolkningsgrupper, og i begyndelsen af det 20. århundrede blev spillet kendt som kinesisk lotteri. De kinesiske tegn blev her erstattet med tal. Det er også heromkring, at spillet fik navnet Keno, fra det franske quine som betyder ’gruppe af fem’.

I 1933 kom Keno til spillestederne i Reno, Nevada. Det gjorde det under navnet Race-Horse Keno, hvor man brugte navne på heste i stedet for tal. Det var en måde at komme udenom statens lovgivning for lotterier.

Lovgivningen ændrede sig i 1951, hvorefter Keno nærmest udelukkende blev spillet med tal.

Keno i dag

I dag spilles Keno nærmest verden over med mange daglige trækninger af tal. Det er især populært i lande som USA, Australien, Syd Afrika, Syd Amerika og det østlige Asien. Huset har en stor fordel – de tager faktisk 25% af profitten i langt de fleste tilfælde.

Keno spilles i endnu større omfang verden over under titlen som lotteri.

Desværre er der oftest hårde odds mod en, når man spiller Keno eller lotterispil. Spil aldrig for mere end du har råd til og spil ansvarligt.

Seneste posteringer